تصلا-حتماً در تابستان زمانی که به برخی از مکانهای عمومی مراجعه کردهاید، سیستمهای مه پاش توجه شما را به خود جلب کرده است و زمانی که در کنار سیستمها قرار گرفتهاید، از خنک بودن هوا در اطراف آنها لذت بردهاید. ایجاد مه همیشه یکی از بهترین روشها برای خنک کردن هوای محیطهای باز در فصل گرم است؛ دستگاههای مه پاش با طراحیهای متفاوت ایجاد شدهاند. پنکههای مه پاش یکی از انواع این دستگاهها است. در این مطلب قصد داریم با ساختار پنکههای مه پاش که به آنها پنکههای رطوبتساز یا پنکههای آبپاش نیز گفته میشود، نحوه کار آنها و مزایا و معایب آنها آشنا شویم و در پایان چند نمونه از این پنکهها را همراه با ویژگیها و قیمت معرفی کنیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- پنکه مه پاش چیست
- پنکه مه پاش چگونه کار میکند
- مزایای پنکه مه پاش
- معایب پنکه مه پاش
- انواع پنکه مه پاش
- نکات لازم در مورد خرید پنکه مه پاش
- معرفی چند نمونه پنکه مه پاش
- جمعبندی
پنکه مه پاش چیست؟
این نوع پنکه دارای یک فن بزرگ است و به دلیل توانایی ایجاد و پاشش مه، برای خنک کردن هوا عملکرد بسیار بهتری نسبت به پنکههای معمولی دارد و برای خنکسازی فضاهای باز گزینه بسیار بهتری محسوب میشود.
پنکه مه پاش چگونه کار میکند؟
این پنکهها دارای مخزن آب و یک پمپ فشارقوی هستند (البته نوع بدون مخزن این پنکهها نیز طراحی و تولید شده است که در ادامه با آنها آشنا میشویم). آب موجود در مخزن از طریق پمپ فشارقوی و همچنین نازلهای تعبیهشده روی پنکه و فن آن، بهصورت غبار آب به محیط منتقل (آب از طریق نازلهای موجود در شیارهای نازک بین پرههای فن یا نازلهای روی درب آنها در هوا پخش میشود) و غبارهای آب پس از ترکیب شدن با گرمای محیط، گرما را جذب و تبخیر میشود. نیروی گریز از مرکز حاصل از چرخش فنها باعث میشود میلیونها قطره آب با اندازهای بین ۱ تا ۵ میکرون (قطرات آب با استفاده از امواج فراصوت تا این اندازه کوچک میشوند) در مدت کوتاهی با کمک باد به هوا منتقل و در تمام نقاط بهصورت یکنواخت پخش میشوند. تبخیر آب موجود در هوا باعث افزایش رطوبت و کاهش دمای محیط به میزان قابلتوجه میشود.
عملکرد این سیستم درست مانند سیستم خنکسازی بدن انسان در برابر گرما است؛ زمانی که گرممان میشود، تعریق و تبخیر عرق بدن با جذب گرما منجر به خنک شدن ما میشود. در ضمن در پنکههای مه پاش از بهترین ماده خنککننده یعنی آب استفاده میشود و ما با استفاده از آب بدون اینکه خیس شویم، خنک میشویم؛ البته اگر خیس شدن را دوست دارید چنانچه چند متر دورتر از پنکه بنشینید، خیس هم میشوید!
مزایای استفاده از پنکه مه پاش
مهمترین مزایای استفاده از پنکه مه پاش به شرح زیر است:
- عملکرد بسیار خوب در خنکسازی فضای باز: بهترین و قدرتمندترین کولرهای آبی و گازی نیز قادر به خنکسازی هوای فضای باز در حد مطلوب نیستند. از سوی دیگر طراحی و اجرای سیستمهای حرفهای خنکسازی این فضاها نیز پروژههای بسیار پرهزینه، پیچیده و زمانبری محسوب میشوند و پیادهسازی چنین پروژههایی تنها در مکانهای مهم و فضاهای باز بسیار گسترده منطقی است؛ اما میتوان با استفاده از سیستمهای مه پاش مثل همین پنکههای مه پاش. فضای باز را بدون دردسر و هزینه هنگفت خنک کرد. با استفاده از پنکههای مه پاش میتوان دمای محیط باز را ۷ تا ۸ درجه کاهش داد.
- کمک به رشد گیاهان موجود در فضا و حفظ طراوت و تازگی آنها: چنانچه هوا مرطوب باشد گیاهان موجود در فضای باز همیشه با طراوت و سرزنده هستند و میزان رشد آنها نیز همیشه در میزان مطلوبی باقی خواهد ماند. با استفاده از پنکههای مه پاش میتوان همیشه هوای محیطهای گرم و خشک را مرطوب نگه داشت. درنتیجه در صورت استفاده از آنها گیاههای موجود در چنین محیطهایی همیشه با طراوت باقی خواهند ماند و بهخوبی رشد میکنند.
- کمک به افزایش شیردهی دامها: جالب است بدانید که با استفاده از این پنکهها در دامداریها میتوان به افزایش شیردهی دامها نیز کمک کرد.
- مصرف بسیار کمتر انرژی نسبت به کولرهای گازی و آبی: کولرهای آبی و گازی علاوه بر اینکه برای خنکسازی فضای باز اصلاً مناسب نیستند، انرژی فوقالعاده زیادی هم مصرف میکنند. متوسط توان مصرفی کولر گازی در حدود ۲۲۰۰ وات و متوسط توان مصرفی کولر آبی در حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ وات است. متوسط میزان مصرف آب کولر آبی هم در هر ساعت بین ۳۰ تا ۴۵ لیتر است؛ اما حداکثر توان مصرفی یک پنکه مه پاش تنها ۱۶۰ وات است (البته مصرف برق پنکههای مه پاش صنعتی حداکثر ۲۳۰ تا ۲۶۰ وات است)؛ و میزان مصرف آن هم حداکثر ۵ لیتر در ساعت است؛ البته میزان مصرف آب در بسیاری از پنکههای مه پاش بسیار کمتر از میزان مذکور است.
- عدم نیاز به سرویسهای نگهداری: هم کولرهای آبی و هم کولرهای گازی نیازمند سرویسهای دورهای مرتبط با نگهداری دستگاه هستند که باعث افزایش هزینه استفاده از آنها میشود. اگر این سرویسهای دورهای بهصورت صحیح و مرتب انجام نشود، احتمال خراب شدن دستگاه یا حداقل کاهش راندمان و مختل شدن عملکرد آن افزایش مییابد. نگهداری از پنکههای مه پاش به دلیل اینکه ساختار پیچیدهای ندارد، چندان دشوار نیست و فقط ممکن است پمپ آنها خراب یا نازلهای اسپری آب آنها مسدود شوند.
- جابجایی آسان: اگرچه کولرهای گازی و آبی قابلحمل موسوم به کولرهای پرتابل، نیز تولید و عرضه شدهاند؛ اما این کولرها وزن بالایی دارند و بهراحتی نمیتوان آنها را جابجا کرد؛ اما پنکههای مه پاش وزن بسیار کمی دارند و حتی یک نفر هم میتواند بدون کمک و بدون اینکه فشار زیادی را تحمل کند، آنها را جابجا کند. وزن این پنکهها به میزان قابلتوجهی کمتر از کولرهای گازی و آبی پرتابل است.
- قیمت کمتر: قیمت پنکههای مه پاش به میزان قابلتوجهی از کولرهای گازی و حتی کولرهای آبی کمتر است و در مقایسه با آنها یک سیستم خنککننده کاملاً مقرونبهصرفه محسوب میشود.
- بیصدا بودن: صدای پنکههای مه پاش به میزان قابلتوجهی کمتر از کولرهای گازی و آبی است و تنها صدایی که از آنها شنیده میشود، صدای بسیار کم فن دستگاه است
- از بین بردن گردوغبار محیط: پنکههای مه پاش به دلیل اینکه هوا را مرطوب میکند، میتوانند گردوخاک محیطهای باز را به میزان قابلتوجهی کاهش دهند.
- معطر کردن هوا: با ریختن اسانسهای مایع خوشبو در مخزن آب پنکههای مه پاش میتوان هوای محیط اطراف را بهراحتی خوشبو و دلپذیر کرد؛ بنابراین با استفاده از این وسایل خنککننده میتوان با بوی نامطبوع محیطهای باز نیز مقابله کرد. در ضمن افزایش رطوبت هوای محیط نیز خود باعث کاهش بوهای نامطبوع میشود.
- زیباتر کردن محیط: وجود مه در فضای باز، علاوه بر اینکه باعث خنک شدن آن میشود، زیبایی آن را نیز افزایش میدهد و در چنین محیطهایی میتوان تصاویر و فیلمهایی جالب گرفت.
معایب استفاده از پنکههای مه پاش
- شرجی کردن هوای دارای رطوبت بالا: وسایل خنککننده برای خنک کردن محیطهای دارای هوای مرطوب اصلاً گزینه مناسبی نیستند و استفاده از آنها در چنین محیطهایی، تنها هوا را بسیار شرجی و تنفس در محیطهای باز را مشکل و طاقتفرسا میکند.
- آسیب رساندن به وسایل الکترونیکی: رطوبت ناشی از استفاده از پنکههای مه پاش میتواند باعث آسیب دیدن وسایل الکترونیکی یا حداقل کاهش عمر مفید آنها شود؛ بنابراین چنانچه محیط باز شما پر از وسایل برقی و الکترونیکی است، از استفاده از پنکههای مه پاش خودداری کنید.
- پوسیدگی میز و صندلی و وسایل چوبی: رطوبت بالا دشمن وسایل چوبی است و بهمرورزمان باعث پوسیدگی و از بین رفتن آنها میشود.
- ناسالم کردن محیط: چنانچه رطوبت محیط به میزان قابلتوجهی افزایش یابد، آن محیط به محل مناسبی برای تجمع و رشد باکتریها و قارچهای بیماریزا و حساسیتزا و ویروسها تبدیل میشود. در ضمن چنین محیطی میتوانند به محل تجمع حشرات موزی و تخمگذاری و تکثیر آنها نیز تبدیل شود.
- ناسالم کردن هوای محیط برای افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی مثل آسم: درصورتیکه هوای یک محیط بسیار مرطوب شود، تحمل و تنفس آن برای بیماران آسمی و افراد مبتلا به سایر بیماریهای تنفسی و حتی افراد سالم دشوار میشود و تنگی نفس در چنین محیطی این افراد را آزار میدهد.
- نامناسب بودن برای خنک کردن محیطهای کاملاً بسته و بدون منفذ: استفاده از پنکههای مه پاش در محیطهای بسته توصیه نمیشود؛ اما اگر متمایل به استفاده از آنها در فضاهای بسته هستید، حتماً باید درب یا یکی از پنجرههای آن محیط را باز نگه دارید تا هوای مرطوبشده خارج شود. درصورتیکه درب اتاق یا هر محیط بسته دیگری کاملاً بسته باشد و هیچ منفذی برای خروج هوا از محیط وجود نداشته باشد، هوا پس از چند ساعت بسیار شرجی و غیرقابلتحمل میشود.
انواع پنکههای مه پاش
پنکههای مه پاش را میتوان بر اساس پارامترهای مختلف به چند دسته تقسیم کرد که شامل موارد زیر میشود:
برخورداری یا از عدم برخورداری از مخزن
برخی از پنکههای آب پاش دارای مخزن هستند که باید آنها را بهصورت دستی پر کنید و برای فضاهای کوچک مناسب هستند؛ برخی دیگر از آنها را میتوان مستقیماً به شهری متصل کرد. برای خنک کردن فضاهای بزرگ باید از این پنکهها استفاده کرد.
پنکه مه پاش دارای مخزن
دیواری یا ایستاده بودن
برخی از پنکههای مه پاش دیواری هستند و برای مکانهای دارای محدودیت فضا گزینه کاملاً مناسبی محسوب میشوند. این پنکهها معمولاً قابلیت اتصال مستقیم به آب شهری را دارند و فاقد مخزن هستند؛ بنابراین علاوه بر اینکه هیچ فضایی را اشغال نمیکند، استفاده از آنها نیز بسیار راحت است.
پنکه مه پاش دیواری
پنکههای ایستاده در دو نوع صنعتی و خانگی تولید میشوند. برخی از این پنکهها دارای قابلیت چرخش، سیستم تنظیم ارتفاع هستند و میتوان زاویه عمودی آنها را نیز تغییر داد.
پنکه مه پاش ایستاده
صنعتی یا معمولی بودن
پنکههای صنعتی مه پاش دارای بیشترین قدرت و ابعاد ممکن هستند و برای خنکسازی فضاهای بسیار بزرگ استفاده میشوند. این نوع از پنکههای مه پاش در دو نوع دیواری و ایستاده و همچنین در دو نوع مخزن دار و بدون مخزن تولید میشوند. نوع مخزن دار این پنکهها دارای مخزنهایی با ظرفیت نسبتاً بالا هستند و میتوان از آنها ساعتهای متوالی بدون نیاز به پر کردن مخزن استفاده کرد.
پنکه مه پاش صنعتی
نکات لازم برای خرید پنکه مه پاش
مهمترین نکاتی که لازم است در هنگام خرید این محصول به دانید به شرح زیر است:
- فضای قابل پوشش: پنکههای مه پاش میتوانند فضایی تا ۳۰۰ مترمربع را نیز خنک کنند؛ اگر میخواهید از این وسیله خنکسازی برای فضاهای بزرگ استفاده کنید، دستگاه باید دارای قدرت هوادهی، قدرت پرتاب باد و سرعت بالایی باشد.
- قدرت هوادهی: هرچقدر قدرت هوادهی یک پنکه مه پاش که با واحد CFM یا فوت مکعب در دقیقه (یا ساعت) سنجیده میشود، بیشتر باشد، پنکه هوا را بهتر خنک میکند و میتواند برای خنکسازی فضای بزرگتری استفاده شود. توصیه میکنیم دستگاهی را خریداری کنید که قدرت هوادهی آن حداقل ۵ یا ۷ هزار مترمکعب در ساعت باشد. این قدرت هرچقدر بیشتر باشد، بهتر است؛ البته افزایش قدرت هوادهی باعث افزایش مصرف برق دستگاه نیز میشود. لازم به ذکر است قدرت هوادهی درجشده برای پنکه در فهرست مشخصات این محصول، مربوط به زمانی است که فن آن با بالاترین سرعت میچرخد.
- سرعت چرخش فن: سرعت چرخش فن نیز یکی از عوامل تعیینکننده عملکرد سرمایشی پنکه محسوب میشود و هرچقدر بالاتر باشد بهتر است. توصیه میکنیم محصول را خریداری کنید که سرعت چرخش فن آن بین ۱۰۸۰ تا ۱۴۰۰ دور در دقیقه باشد همچنین بهتر است محصولی را تهیه کنید که دارای چندین درجه برای سرعت فن باشد.
- قدرت پرتاب باد: هرچقدر قدرت پرتاب باد پنکه بیشتر باشد، میتواند محیط بزرگتری را خنک کند، توصیه میکنیم قدرت پرتاب باد محصولی که میخرید حداقل ۷ تا ۱۰ متر باشد و اگر میخواهید فضای بزرگی را با پنکه خنک کنید، محصولی را انتخاب کنید که دارای بیشترین میزان پرتاب باد باشد.
- فشار پمپ: این مورد تنها مربوط به پنکههای دارای مخزن است. اگر میخواهید پنکه مجهز به پمپ فشار متوسط بخرید، محصولی را انتخاب کنید که فشار پمپ آن معادل ۱۵۰ تا ۳۰۰ PSI باشد (PSI واحد اندازهگیری فشار پمپ آب است) و اگر میخواهید پنکه شما پمپ فشارقوی داشته باشد، فشار پمپ آن باید حداقل ۴۰۰۰ PSI باشد؛ البته هرچقدر پمپ فشار بیشتری داشته باشد، آب مخزن زودتر تمام میشود و باید این موضوع را نیز در نظر بگیرید.
- برخورداری از فن بزرگ: هرچقدر اندازه فن بزرگتر باشد، قدرت ایجاد و پرتاب آن نیز به همان نسبت بیشتر میشود. توصیه میکنیم دستگاه را انتخاب کنید که اندازه فن بین ۶۵ تا ۷۵ سانتیمتر باشد. البته اگر تنها قصد دارید فضای کوچکی را با پنکه مه پاش خنک کنید، پنکهای با فن ۲۳ سانتیمتری نیز میتواند نیاز شما را برطرف کند
- برخورداری بدنه و پره از جنس مناسب: به دلیل اینکه پنکههای مه پاش در فضاهای باز استفاده میشوند، باید هم جنس بدنه آنها و هم جنس پروانههای فن آنها دارای مقاومت کافی در برابر سرما و گرما، گردوخاک، رطوبت و شرایط بد آبوهوایی باشد. بدنه این پنکهها از پلاستیک فشرده، آهن، استیل و ورق گالوانیزه و پرههای فن آنها نیز با پلاستیک، چدن و آلومینیوم تهیه میشوند. محصولات که دارای بدنه و فن پلاستیکی هستند سبکتر و ارزانقیمتتر هستند؛ اما پنکههای تماماً فلزی مقاومت و ماندگاری بسیار بالاتری دارند.
- برخورداری از استاندارد ضد آب: توصیه میکنیم پنکهای را خریداری کنید که در برابر پاشش آب مقاوم باشد و آسیب نبیند. پنکههای دارای استاندارد ضد آب IP55 در این حد در برابر آب مقاوم هستند.
- برخورداری از کلید قطع کن پمپ: این کلید در پنکههای دارای مخزن وجود دارد و زمانی که آب مخزن تمام میشود، پمپ را قطع میکند تا هم در مصرف انرژی صرفهجویی شود و هم عمر پمپ افزایش یابد.
- برخورداری از مخزنی با اندازه کافی: چنانچه میخواهید برای خنکسازی فضای بزرگی از پنکه مه پاش استفاده کنید و به دلایلی مثل عدم دسترسی به لولهکشی آب یا محدود بودن آب در دسترس مجبور به استفاده از پنکه مخزن دار هستید، محصولی را انتخاب کنید که ظرفیت مخزن آن ۴۰ تا ۶۰ لیتر باشد؛ البته اگر میخواهید فضایی به وسعت ۳۰۰ متر یا بیشتر را خنک کنید، ظرفیت مخزن حداقل باید ۹۰ لیتر یا بیشتر باشد؛ البته افزایش ظرفیت مخزن طبیعتاً باعث افزایش وزن و دشوار شدن جابجایی پنکه میشود و درصورتیکه میخواهید فضای کوچکی را با پنکه خنک کنید، میتوانید دستگاههایی را که دارای مخزن ۳ لیتری هستند، برای خرید انتخاب کنید.
- برخورداری از ریموت کنترل: برخی از پنکههای مه پاش مجهز به ریموت کنترل هستند و میتوانید آنها را از راه دور بهراحتی کنترل کنید.
- برخورداری از قابلیت چرخش و تغییر زاویه عمودی: برخی از پنکههای مه پاش توانایی چرخش ۹۰ درجه را دارند و میتوان زاویه عمودی آنها را نیز تا ۳۰ درجه تغییر داد.
- قابلیت تنظیم ارتفاع: این ویژگی در پنکههای ایستاده اهمیت دارد و بهتر است در صورت انتخاب این نوع از پنکههای مه پاش، دستگاهی را انتخاب کنید که ارتفاع آن تا ۱.۵ تا ۲ متر قابل تنظیم باشد.
- قابلیت دفع بشه: برخی از پنکههای مه پاش با برخورداری از توانایی یون سازی، قابلیت دفع پشه را دارند و هوای محیط را نیز با طراوت میکنند.
معرفی چند نمونه پنکه مه پاش
این محصول در انواع مختلف با قدرتهای مختلف تولید و عرضه شدهاند. در این بخش تعدادی از پنکههای مه پاش را بهعنوان نمونه معرفی خواهیم کرد
پنکه صنعتی ایستاده قطر ۷۵ ویلا مبل
مشخصات:
- توان: ۲۶۰ وات
- وزن: ۱۵ کیلوگرم
- جنس بدنه: فلزی با رنگ کورهای استاتیک
- قدرت مه پاشی: ۱۵۰۰ تا ۲۰۵۰ مترمکعب در ساعت
- سرعت چرخش: ۱۵۰۰ تا ۲۰۵۰ دور در دقیقه
- قدرت پرتاب باد: ۷ متر
ویژگیها:
- دارای ریموت کنترل
- قابلیت مونتاژ و دمونتاژ
قیمت پنکه صنعتی ایستاده قطر ۷۵ در تاریخ ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ در حدود ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. قیمت نمونه دیواری این پنکه در حدود ۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان است.
پنکه مه پاش ایستاده برنازی
مشخصات:
- توان: ۲۶۰ وات
- قطر پروانه: ۶۵ و ۷۵ سانتیمتر
- وزن: ۱۵ کیلوگرم
- جنس بدنه: پلاستیک و پلیمر
- قدرت پرتاب باد: ۱۰.۵ متر
ویژگیها:
- دارای ریموت کنترل
- دارای قابلیت چرخش ۹۰ درجه
- دارای قابلیت تنظیم سرعت در سه حالت
- قابلیت اتصال به آب شهری
- قابلیت تنظیم ارتفاع بین ۱.۵ تا ۲ متر
- دارای مخزن ۴۰ لیتری
قیمت پنکه مه پاش ایستاده برنازی ریموت دار مدل BM-S75R در حدود ۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است.
پنکه مه پاش خانگی هانا ریموت دار
مشخصات:
- توان: ۲۶۰ تا ۳۵۰ وات
- قطر پروانه: ۴۶ سانتیمتر
- وزن: ۱۰ کیلوگرم
- جنس بدنه: پلاستیک و پلیمر
- قدرت پرتاب باد: ۷ متر
ویژگیها:
- دارای قابلیت یونساز برای افزایش طراوت هوای محیط
- دارای قابلیت پشه
- دارای ریموت کنترل
- دارای صفحه کنترل کریستالی
- دارای دماسنج
- دارای قابلیت تنظیم سرعت در سه حالت
- دارای قابلیت تنظیم ارتفاع
- دارای مخزن ۳ لیتری
- دارای سیستم خودکار تنظیم ارتفاع
قیمت پنکه مه پاش خانگی هانا ایتالیا در حدود ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است
جمعبندی
پنکههای مه پاش با قابلیت ایجاد مه و مرطوب کردن هوا، برای خنکسازی فضاهای باز گزینه کاملاً ایدئالی هستند و میتوانند دمای محیط باز را تا ۸ درجه نیز کاهش دهند. این پنکهها برای رشد گیاهان و حفظ طراوت آنها نیز محیط مناسبی فراهم میکنند. این نوع پنکهها در انواع ایستاده و دیواری، مخزن دار و بدون مخزن، صنعتی و خانگی تولید میشوند. این وسایل سرمایشی برای خنکسازی فضاهای باز دارای آبوهوای گرم و خشک در مقایسه با کولرهای آبی بازی، گزینه بسیار بهتری هستند و میتواند فضا را معطر و پشهها را دور کند؛ البته این نوع پنکهها برای فضاهای باز دارای هوای شرجی یا فضاهای بسته بدون تهویه مناسب نیستند. در هنگام خرید پنکه مه پاش باید محصولی را انتخاب کنید که دارای فن بزرگ، قدرت پرتاب باد و قدرت هوادهی بالا باشد و بدنه و پرههای فن آن مقاوم و ترجیحاً فلزی باشند. همچنین بهتر است این دستگاه دارای ویژگیهایی مثل قابلیت چرخش، قابلیت تنظیم ارتفاع (نوع ایستاده)، قابلیت تنظیم زاویه عمودی و قابلیت تنظیم سرعت باشد.