اجاقهای استیل صفحهای آشپزخانه شما را بسیار شیک میکنند؛ اما تمیز کردن و براق نگهداشتن آنها چالش سختی است. تمیز کردن این اجاقها به شکل صحیح و با مواد مناسب اهمیت بسیار زیادی دارد و باید آنها را با دستمالهای مناسب و مواد پاککننده طبیعی یا مخصوص تمیز کنید؛ اما نگران نباشید؛ زیرا در این مقاله نحوه صحیح پاک کردن اجاقهای استیل صفحهای را برای شما بیان میکنیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- مواد لازم برای تمیز کردن اجاق استیل صفحهای
- آمادهسازی اجاق برای تمیز کردن
- نحوه تمیز کردن شبکههای گاز
- نحوه تمیز کردن شعبههای گاز
- نحوه تمیز کردن شیرهای گاز
- از بین بردن ذرات شل شده روی سطح گاز
- آمادهسازی سطح اجاق برای تمیز کردن
- تمیز کردن سطح اجاقگاز
- خشککردن سطح گاز
- دلیل تغییر رنگ اجاق استیل
- جمعبندی
اول از همه باید بگوییم پوشش موجود روی اجاقهای استیل صفحهای از جنس فولاد ضدزنگ است که بسیار نرم و صیقلخورده به نظر میرسد؛ اما در عین حال بسیار مقاوم است و استفاده از آن در لوازم خانگی ازجمله گاز باعث افزایش مقاومت این وسایل میشود؛ اما متأسفانه لکههای غذا و چربی و سایر لکهها روی این سطح باقی میمانند و بهراحتی پاک نمیشوند؛ به همین دلیل باید با روش مناسب و اصولی آنها را پاک کرد و در عین حال باید از روشی استفاده کنیم که باعث آسیب به سطح اجاق استیل نشود. خوشبختانه مواد پاککننده مخصوصی برای پاک کردن اجاقهای استیل ایجاد و عرضه شدهاند. با استفاده از این مواد و کمی زور بازو میتوانید دوباره خود را براق و آن را طوری تمیز کنید که انگار آن را نو خریدهاید!
مواد لازم برای تمیز کردن اجاق استیل:
- جوششیرین
- سرکه سفید تقطیرشده
- بطری آب
- برس نرم
- خلالدندان یا سنجاققفلی
- دستمال نانو
- پارچه خیسشده
- دستکشهای لاستیکی
- صابون ماشین ظرفشویی
- اسفنج
- آب گرم
- حوله خشک
- روغن لیمو یا روغن زیتون
آمادهسازی اجاق برای تمیز کردن
قبل از دست زدن به گاز مطمئن شوید که اجاق مدت زیادی است که روشن نشده و کاملاً سرد است تا دستتان نسوزد. سپس شبکهها، شعلهها و شیرهای اجاق را جدا کنید (البته اگر شیرها جداشدنی باشند).
بهترین راه برای تمیز کردن شبکهها و شعلههای گاز، فروبردن آنها در محلول آب گرم و صابون است. استفاده از این محلول برای تمیز کردن سطح اجاق نیز گزینه ایدهآلی است. پس از جدا کردن شبکهها و شعلهها، آنها را در سینک یا لگن پرشده با محلول آب و صابون و مایع شوینده ظرفشویی فرو ببرید، این قطعات هرچقدر بیشتر در آب باقی بمانند، تمیز کردن آنها راحتتر است.
نحوه تمیز کردن شبکهها
اجازه دهید شبکههای گاز مدتی در محلول آب و صابون باقی بمانند و سپس آنها را خارج کنید و با برس سخت کمی روی آنها بکشید تا کثیفیهای روی آنها پاک شود. سپس اسکاج نرمی را محکم روی سطح آنها بکشید تا کثیفیهای جداشده از روی شبکهها کاملاً پاک شود. برای از بین بردن چربیهای روی شبکهها هم از صابون ظرفشویی استفاده کنید. اگر چربی بهراحتی پاک نشدند، میتوانید آنها را چند ساعت در محلول آب گرم و سرکه سفید قرار دهید و سپس دوباره آنها را تمیز کنید. پس از آنکه این قطعات را تمیز کردید، آنها را خوب با آب بشویید و خشک کنید.
نحوه تمیز کردن شعلهها
برای تمیز کردن این قطعات اجاقگاز آنها را نیز در محلول آب گرم و صابون قرار دهید و آنها را قبل از خارج کردن از آب، خوب تکان دهید تا ذرات باقیمانده در سوراخهای این قطعات خارج شوند. برای اینکه مطمئن شوید چیزی در داخل سوراخها باقی نمانده است، خلالدندان یا سنجاققفلی را در آنها فرو کنید و سطح شعلهها را با آبگرم، صابون ظرفشویی و اسفنج یا اسکاچ تمیز کنید و قبل از خارج کردنشان از آب، آنها را خوب بشویید تا مطمئن شوید ذرات باقیمانده در شعلهها کاملاً خارج شدهاند.
نحوه تمیز کردن شیرها
شیرها را کمی در آب قرار دهید و سپس کمی مایع ظرفشویی را روی مسواکی کهنه بمالید و آن را بهآرامی روی سطح شیرها بکشید. سعی کنید شکافهای روی شیرها را با نیز دقت و در یک جهت خاص تمیز کنید. فضای زیر شیرها را نیز با یک اسفنج و صابون مایع ظرفشویی تمیز کنید.
از بین بردن ذرات شل شده روی سطح گاز
پس از اینکه قسمتهای مختلف گاز را تمیز کردید و محلول آب و صابون را روی سطح آن نیز ریختید، با دستمالی ذرات شل شده را تمیز کنید. اگر این کار را انجام ندهید و مستقیم سراغ تمیز کردن سطح گاز با محلول آب و صابون یا مایع پاککننده گاز بروید، سطح اجاقگاز کامل چرب میشود و باید دوباره آن را تمیز کنید!
برای تمیز کردن ذرات شلشده روی سطح اجاق بهتر است از یک برس کوچک و یک خاکانداز استفاده کنید و برس را بهآرامی روی سطح بکشید. میتوانید با یک مسواک و دستمال نیز این کار را انجام دهید. در ضمن میتوانید از کارتهای کاغذی که نیازی به آنها ندارید یا یک تکه کاغذ ساده نیز بهعنوان خاکانداز استفاده کنید.
آمادهسازی سطح اجاق برای تمیز کردن
پس از اینکه ذرات شلشده کثیفی را کاملاً از سطح اجاق پاک کردید، چنانچه مایع یا خمیر تمیزکننده گاز ندارید، میتوانید از خمیر جوششیرین و آب برای این کار استفاده کنید. برای درست کردن این خمیر تنها کافی است آب و جوششیرین را با نسبت یک (آب) به سه (جوششیرین) تهیه کنید.
برای تهیه یک خمیر ضخیم خوب تنها کافی است آب بیشتری به جوششیرین اضافه کنید. حتی اگر احساس میکنید استفاده از جوششیرین بهتنهایی کافی است و نیازی به تهیه خمیر آن نیست، باز هم آن را با آب خمیر کنید؛ زیرا خمیر کاملاً به سطح میچسبد و باعث میشود لکههای سرسخت بهتر پاک شوند.
پس از تهیه خمیر، اگر ابزار خاصی ندارید آن را با استفاده از یک برس مو یا قلمموی نقاشی بهآرامی روی سطح گاز بکشید؛ البته اگر میخواهید زمانی که این خمیر روی سطح گاز قرار دارد، با آن آشپزی کنید؛ سوراخهایی را که گاز از آنها برای رسیدن به شعلهها خارج میشود، نپوشانید تا برای استفاده از گاز در زمانی که خمیر روی سطح آن قرار دارد، مشکلی پیش نیاید. اجازه دهید خمیر دو ساعت روی سطح باقی بماند و سپس شروع به پاک کردن آن کنید.
قبل از پاک کردن خمیر، مقداری سرکه سفید را بهاندازهای که تنها سطح خمیر را مرطوب کند، در یک بطری شیشهپاککن خالی بریزید و روی خمیر اسپری کنید. واکنش ترکیب خمیر جوششیرین با سرکه باعث ایجاد کف و حباب میشود و چنین ترکیبی بهراحتی دوده و چربیها را پاک میکند. چنانچه سرکه اسپری شده روی خمیر خشک شد، دوباره مقدار کمی از آن را روی خمیر اسپری کنید و صبر کنید ترکیب جوششیرین و سرکه ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی سطح گاز باقی بماند.
لازم به ذکر است سرکه سفید هیچ آسیبی به سطح اجاقهای استیل وارد نمیکند و یکی از بهترین مواد برای از بین بردن چربی، روغن و ذرات کثیفی است. خمیر جوششیرین نیز اصلاً به این سطح آسیب نمیزند و ترکیب آن با سرکه یک پاککننده طبیعی چندمنظوره فوقالعاده کارآمد است که میتواند چربی و ذرات کثیفی را بهخوبی از بین ببرد.
نکته دیگری که حتماً باید اشاره کنیم این است که به هیچ عنوان از مواد پاککننده قوی و همچنین ابزار پاککننده زبر و نوکتیز برای پاک کردن سطح اجاقهای استیل استفاده نکنید؛ زیرا سطوح این گازها علیرغم فولادی بودن در برابر چنین موادی بسیار آسیبپذیر هستند. در ضمن استفاده از ابزارهای تمیزکننده زبر برای تمیز کردن سطح این اجاقها، باعث ایجاد خط و خش روی آنها میشود و سطح نرم و صیقلی آنها را از بین میبرد.
از تمیز کردن سطح اجاق استیل با وسایل و مواد زیر جداً خودداری کنید:
- ابزارهای ساینده مثل برشهای استیل بسیار زبر
- پودرهای شستشو (این مواد اگرچه پودر هستند، اما خاصیت فرسایشی دارند و میتوانند مانند ماسه باعث فرسایش و لایهبرداری شوند)
- سیمهای ظرفشویی بسیار زبر و خشن
- سفیدکنندهها و سایر مایعهای ظرفشویی دربردارنده کلراید
- مواد پاککننده تولیدشده برای تمیز کردن ظروف شیشهای که حاوی آمونیاک هستند
- مواد پاککننده مخصوص فر
تمیز کردن سطح گاز
پس از تمیز کردن سطح گاز، خمیر را با یک دستمال نانو یا یک دستمال معمولی یا یک اسفنج خیسشده بهآرامی تمیز کنید. اگر لکههای سرسخت هنوز پاک نشدهاند، فرآیند مذکور را چند بار تکرار کنید. اگر لکهها همچنان مقاومت نشان دادند، اسکاجی با سطح نرم و غیر ساینده را در محلول آب و سرکه سفید که با نسبت یکسان تهیه شدهاند، خیس و بهآرامی و کمی با فشار روی سطح بمالید.
خشککردن سطح گاز
پس از تمیز کردن سطح گاز، تمام قسمتهای آن بهخصوص قطرات آب باقیمانده را با دقت خشک کنید تا جای این قطرات روی سطح باقی نماند. همچنین میتوانید چند قطره روغن لیمو یا روغنزیتون به این قسمت اضافه و سپس آن را با یک حوله یا دستمال کاغذی خشک کنید. پس از اینکه سطح گاز کاملاً خشک شد، قطعات بازشده آن را دوباره ببندید و از تمیزی و براقی گاز استیل خود لذت ببرید.
دلیل تغییر رنگ اجاق استیل
متداولترین دلیل تغییر رنگ اجاق استیل، وجود لکهها و رگههای سرسخت آب روی آن است. چنانچه برای تمیز کردن سطح اجاق استیل از آب دارای املاح فراوان استفاده کنید، در هنگام تبخیر چنین آبی، رسوب املاح آن باعث ایجاد لکههای سفید یا قهوهای و بدترکیب شدن سطح اجاق استیل میشود. برای جلوگیری از این مشکل تنها کافی است در هنگام تمیز کردن از آب بدون املاح یا همان آب مقطر استفاده کنید.
در ضمن استفاده از مواد پاککننده قوی دارای خاصیت فرسایشی مثل نمک و سفیدکنندهها و سایر مواد پاککننده دارای کلراید نیز میتواند باعث تغییر سریع رنگ سطح اجاق و آسیب دیدن آن شود.
جمعبندی
برای تمیز کردن سطح اجاق استیل باید با دقت و احتیاط کامل عمل کنید؛ زیرا سطوح این اجاقها بسیار حساس هستند و چنانچه برای تمیز کردن آنها از مواد شوینده دارای مواد شیمیایی قوی و یا ابزارهای فیزیکی بسیار سخت و خشن با خاصیت فرسایش استفاده شود، بهسرعت دچار خط و خش میشوند یا رنگ آنها سریعتر میکند و به این ترتیب ظاهر زیبا، براق و صیقلی خود را از دست میدهند.
بهترین مواد پاککننده برای این اتاقها، مواد پاککننده مخصوص این اجاقها، محلول آب گرم و صابون یا آب گرم و سرکه یا خمیر جوششیرین همراه با سرکه است. بهترین ابزارهای فیزیکی برای پاک کردن سطوح این اجاقها نیز دستمالهای نانوی نرم، دستمال کاغذی، حوله، اسفنج و اسکاجهای نرم یا حتی یک پارچه نرم خیسشده است. چنانچه اجاق استیل شما با این ابزارها بهخوبی تمیز نشد، میتوانید از برسها یا مسواکهای دارای سری نرم استفاده کنید.